topbar

Skotlanti ja Lontoo

Kevät on luokkaretkien aikaa. Myös kansalaisopiston englannin opiskelijat palkitsivat itsensä talven uurastuksista ja matkailivat toukokuussa.

 

Pertunmaalta 19 henkeä suuntasi vapunpäivänä Skotlantiin. Neljän päivän aikana tutustuttiin Edinburghiin ja tehtiin päiväretki Ylämaihin, the Highlands. Tutuksi tulivat monet Skotlannin symbolit kuten klaanit, tartaanikankaat ja kiltit, säkkipillit ja viski. Skottilaisessa illassa maisteltiin myös kansallisruokaa haggista eli lampaan mahalaukussa haudutettua sisäelinruokaa – maistui hiukan mustalta makkaralta!

Porukka

Retkiohjelmassa oli seuraavat käyntikohteet, joista oheiset kuvat kertovat enemmän: Royal Botanic Garden, Royal Yacht Britannia, the Royal Mile ja Edinburgh Castle sekä monet kirkot, museot ja puutarhat. Kuninkaallisuutta siis riitti! Yksi matkan kohokohdista oli Skottilainen ilta Taste of Scotland, upea katsaus skottimusiikkiin, -tansseihin ja -historiaan.

 

Ja vastaus kysymykseen, mitä siellä kiltin alla on vai onko mitään… jaa, käykää itse katsomassa!

 

Lontoo

11.5. muutaman asteen pakkasessa lähti 13 sysmäläistä englannin opiskelijaa kohti Lontoota. Kevät oli pitkällä siellä, syreenit, visteriat eli sinisateet ja ruusut kukkivat jo. Sadettakin saimme pari kertaa virkistävän kuuron verran, mutta muuten lämpötila 16-19 astetta oli juuri sopiva matkailijalle.

Tutustuimme kaupunkiin kaksikerroksisten punaisten bussien yläkerrasta, joista onkin oiva näköala. Maanalainen eli lontoolaisittain Tube tuli sekin tutuksi – onneksi olimme jo talvella opiskelleet metrokarttojen lukemista! Koska matka oli useimmille ensimmäinen Lontooseen, otimme matkaohjelmaan mukaan kohteet, jotka jokaisen kävijän pitää kokea edes kerran elämässään.

Vahdinvaihto värikkäine soittokuntineen ja upeine ratsukoineen Buckinghamin palatsin edessä oli vaikuttava näky. Kuningatarkin oli kotona, mutta emme valitettavasti saaneet kutsua teelle! Iltapäiväkonsertti kirkossa, museokäynnit sekä National Galleryyn että British Museumiin ja vierailu Kew Gardens -puutarhaan pitivät ryhmän kiireisinä viiden matkapäivän aikana. Sunnuntaina kävimme St. Paul’s Cathedralissa tutustumassa anglikaanisen kirkon jumalanpalvelukseen.


 

 

 

Iltaelämä on Lontoossa aina kiehtovaa. Käynti pubissa on ihan must, kun kerran Lontoossa ollaan – innokkaimmat piipahtivat lähipubissamme ihan joka ilta kuten paikallisetkin tekevät. Ruokailut olivat sanalla sanoen kansainvälisiä: nautiskelimme paitsi englantilaisen myös italialaisen, kiinalaisen ja argentiinalaisen keittiön antimista. Iltailoihin kuului myös musikaali 42nd Street – blingiä, kimallusta, todella ammattitaitoista tanssia, laulua, steppausta parhaaseen Broadway-tyyliin.