topbar

Kevään merkkejä: muuttolinnut palaavat Tainionviralle

     
Selviä kevään merkkejä Tainionvirran rannassa ovat pesimäpaikoilleen palaavat vesilinnut: joutsenet ryhtyvät äänekkäästi karkottamaan viime kesän poikasia, joiden on aika itsenäistyä. joutsenpari solmii koko elämän kestävän parisuhteen, ja ne vahvistavat keväällä suhdettaan upein tanssein. Jääsjärvellä pesii useita joutsenpareja, jotka käyvät varaamassa pesäpaikkansa järven ollessa jäässä, ja päivystettyään pesäpaikallaan tulevat huhtikuun iltoina joelle ruokailemaan. Parhaimmillaan niitä voi olla jopa satakin Tainionvirran niskalla.


Joutsenia kerääntyneinä odottelemaan jäidenlähtöä
Joutsenia kerääntyneinä odottelemaan jäidenlähtöä

Sinisorsat (Anas platyhryngos) , haapanat (Anas penelope) , tavit (Anas crecca)telkät (Buchefala langula) , tukkakoskelot (Mergus serrator) ja isokoskelot (Mergus merganser) saapuvat maalis-huhtikuussa komeissa soidinpuvuissaan: värit ovat kirkkaat ja selkeät. Telkkäurokset saapuvat jonkin verran ennen kuin puolisonsa. Ne käyvät toistensa kanssa kovia ”meritaisteluita” naaraiden suosiosta.


Telkkä soitimella
Telkkä soidinasussaan


Telkkäurokset koettavat karkottaa toisiaan naaraan luota
Telkkäurokset koettavat karkottaa toisiaan naaraan luota

Telkkiä ja koskeloita sekä kuikkia (Gavia arctica) kerääntyy usein satamäärin Tainionvirran niskalle, minne ne pysähtyvät lepäämään ja odottamaan vesien sulamista pohjoisempana.


Kuikan huuto, kuuluu erottamattomasti suomalaiseen kevät- ja kesäiltaan
Kuikan huuto, kuuluu erottamattomasti suomalaiseen kevät- ja kesäiltaan


Keväällä voi saarten rantapuissa nähdä yllättäviä vieraita: läheisellä Isosuolla liikkuvat teeret (Lyrurus tetrix) voivat kokoontua puihin. Maalis-huhtikuussa ne erääntyvät soitimelle Isosuolle, josta niiden pulputus kuuluu joelle aamuvarhaisella tai illalla auringonlaskun aikaan.

Muuttoaikaan joen varsi on mielenkiintoinen muuttolintujen tarkkailupaikka. Joen rannassa on aina hyönteisiä, ja siksi se tarjoaa hyvän levähdyspaikan muuttajille. Ensimmäiset västäräkit voi yleensä bongata nimenomaan kosken kivillä hyönteisiä pyydystämässä. Muuttomatkalla sinne usein pysähtyy myös täällä harvinaisia lajeja, esimerkiksi merimetso (Phalacrocorax carbo) , virtavästäräkki (Motacilla cinerea) nokikana (Fulica atra) , ja Lapin tuntureilla pesivä sinirinta (Luscinia svecica).


Merimetso on poikennut muuttomatkallaan Tainionvirran maisemiin
Merimetso on poikennut muuttomatkallaan Tainionvirran maisemiin