topbar

Luontopolku talvella ja talven taittuessa

Talvella joessa lintujen määrä vähenee. Joinain vuosina joutsenpariskunta on jäänyt talvehtimaan Ekonkosken maisemiinkin, mutta useimmiten ne ainakin sydäntalveksi siirtyvät etelämmäs, Suomenlahdelle tai Itämerelle. Myös muutama sorsa saattaa viettää talvensa Hartolassa.


Talvehtivia sorsia
Sorsia talvella Tainionvirrassa

Sen sijaan koskikara (Cinclus cinclus) muuttaa etelään Tainionvirran vesiin talvehtimaan Norjan tunturipuroilta, joiden luona se viettää kesänsä. Koskikara on erinomainen uimari ja sukeltaja; itse asiassa se lentää veden alla siivillään vauhtia antaen, ja pyydystää pieniä kaloja ja jokihyönteisiä. Koskikaran laulua kannattaa pysähtyä kuuntelemaan!
Maaliskuun lopulla koskikara suuntaa taas pohjoiseen.


Koskikara on muuttanut talveksi etelään Tainionvirralle
Koskikara on muuttanut talveksi etelään Tainionvirralle


Piilokuva: Onko kuvassa koskikaraa?
Piilokuva: Onko kuvassa koskikaraa?

Tyypillisiä talvella nähtäviä lintuja ovat parviin kokoontuneet tiaiset, joita Ekonkosken ympäristössä on useita lajeja – talitiainen (Parus major) , sinitiainen (parus caeruleus) , hömötiainen (Parus montanus) , kuusitiainen (Parus ater) , töyhtötiainen (Parus cristatus) sekä erityisesti joenvarren lehtipuissa viihtyvä arempi pyrstötiainen (Aegithalos caudatus) , joka itse asiassa ei nimestään huolimatta kuulukaan tiaisiin.


Pyrstötiainen syö talvella lehtipuiden silmuja
Pyrstötiainen syö talvella lehtipuiden silmuja

Tainionvirran saukot (Lutra lutra) liikkuvat joessa kesälläkin, mutta helpoiten niitä näkee talvella, kun ne nousevat jään päälle. Tarkkaile pyöreäselkäisiä kiviä, jotka yhtäkkiä lähtevätkin liikkeelle! Saukon jäljet voi nähdä aivan jään reunassa, josta ne katoavatkin sulaan – saukko on sukeltanut kalastamaan. Myös lumisilta kiviltä voi johtaa saukon jäljet suoraan virtaan.


Saukkopariskunta on noussut joen rantajäälle
Saukkoemo poikasineen on noussut joen rantajäälle


Saukon jäljet jäällä
Saukon jäljet jäällä

Joen jääpeite vaihtelee.  Aluksi pakkasten tultua jääpeite on tyypillisesti laajimmillaan, ja ensimmäisten kovien pakkaspäivien jälkeen sula virta on hyvin kapea. Veden lämpötila heti jään alla on noin 2 astetta, syvemmällä 4 astetta.  Joen virtaus vetää järveltä syvemmällä ollutta, lämpimämpää vettä jokeen ja tämä vesi sulattaa jääpeitettä, vaikka pakkaset eivät laantuisikaan. Joen jääpeite on aina petollinen, ja siis joen jäälle ei  pidä mennä! Joesta nouseva kosteus luo upeita huurrepitsejä rantapuihin.


Tainionvirran jääpeite vaihtelee jatkuvasti
Tainionvirran jääpeite vaihtelee jatkuvasti