topbar

Reittiselostus

Luontopolku alkaa Itä-Hämeen opiston (1)  luota, Linna-hotellin pysäköintipaikalta. Reitin varrella karttaan on merkitty ”rasteja”, joissa olevien linkkien avulla löydät esim. lintujen ääninäytteitä jne. lisätietoa.
Pysäköintipaikalta lähdetään Taimentietä myöten kohti Tainionvirtaa. Tien oikealla puolella on rehevä lehto tervaleppineen (2).  Viitta vasemmalle kuppikivelle (n. 20 m) (3). Viitan kohdalla käännytään oikealle suoraan Tainionvirralle ja Ekonkoskelle. (4, 5) ja sen yli johtavalle Kaarisillalle.

Heti Kaarisillan jälkeen polku kääntyy vasemmalle Tainionvirran etelärannalle ja ohittaa järviruo’oista tehdyn sadekatoksen. (6, 7).  N. 0,5 km:n matkan jälkeen käännymme taas vasemmalle Koskenniskan sillalle (8, 9). Juuri ennen siltaa vasemmalla miltei joen päällä on levähdyspaikka penkkeineen.  Sillalta jatketaan pikkutietä kohti Lokkilammikkoa, tie kulkee lammikon vasenta rantaa, oikeaa rantaa kulkee polku. Lokkilammikon jälkeen käännytään oikealla Aurinkorannantielle, ja noin 50 metrin jälkeen taas oikealla ja tullaan Koskenlahden venevalkamaan, kohtaan, missä Tainionvirta alkaa Jääsjärvestä, sekä grillikatokselle, jonka luona on puucee.   Aurinkorannantietä eteenpäin runsaan 150 metrin päässä on kunnan uimaranta, pikkulapsillekin hyvin sopiva Aurinkoranta, jossa on tilat vaatteiden vaihtoa varten ja wc. Ennen kuin käännytään oikealle uimarannalle, näkyy vasemmalla Koukunniemen Tikkametsän luonnonsuojelualueen vihreä-valkoinen merkki (10).   Grillikatokselta voi joko palata joen rantaa kulkevaa kinttupolkua pitkin Koskenniskan sillalle ja siitä edelleen Korentosillalle; toinen mahdollisuus on palata Aurinkorannantielle ja Lokkilammikolle ja kääntyä sen kohdalta oikealla Tainionvirran pohjoisrantaa kulkevalle kävelytielle. n. 100 metrin päässä vasemmalle pilkottaa Korentosilta (11, 12).  Reitti jatkuu Sammakkolampien välistä (13, 14).  Lampien jälkeen vasemmalle poikkeaa polku, joka johtaa kapealle sillalle ja ”Koskenpartaan” levähdyspaikalle. Kävelytie johtaa takaisin Taimentielle ja takaisin Linnahotellille vievälle pikkutielle.

Mikäli haluat tehdä pitemmän lenkin (n. 4 km), voit kiertää takaisin Linnahotellille Kaarisillalta Riippusillan kautta. Tämä reitti perustuu jokamiehenoikeuteen, eikä sitä ole merkitty maastoon, mutta polku on sangen selkeä. Kaarisillalta jatkat hieman etelään ja sen jälkeen käännyt oikealle (viitta: Riippusilta). n. 1,5 km matkan polku on suomaastossa, ja suuren osan vuotta tarvitsee sillä kulkiessasi kumisaappaat tai kunnon retkeilylenkkarit. Polku kulkee rantarämeikössä, aina silloin tällöin silmää ilahduttaa kaunis näkymä Tainionvirralle tai pieni avosuon lämpäre. Polku johtaa kunnan urheilukentälle, josta suunnataan suoraan Tainionvirran rantaan – oikealla on uimapaikka hyppytelineineen, suositellaan vain hyville uimareille. Joen yli pääset Riippusiltaa myöten (huom. jos teitä on useampia, noudattakaa ohjetta – 5 metrin väli jokaisen kulkijan välillä, keinuttaminen on kielletty). Riippusillalta on kaunis näkymä etuvasemmalle Koskipään kartanoihin: keltainen rakennus on Vanha Koskipää, ja vihreä taas uusi Koskipää. Vihreässä Koskipäässä on nykyään Itä-Hämeen museo , keltaisessa rakennuksessa taas Maila Talvio Salonki kesäisin järjestettävine näyttelyineen.  Riippusilta johtaa Jokirantaan, jykevistä hirsistä rakennetulle talolle, jossa nykyään vietetään esim. Outo Lintu – elokuvayötä elokuussa ja jota vuokrataan erilaisia juhlatilaisuuksia varten Jokirannasta voit jatkaa museon puiston ohi ja sitten kääntyä oikealle Koskipääntielle, kulkea Vanhan kirkon muistomerkin ohi ja koivukujaa pitkin takaisin Linnahotellille.

Talvella Kaarisillalta Urheilukentälle johtava epävirallinen polku on hiihtolatuna, jalkaisin voit kiertää Suotietä myöten Iisulantielle ja Meijerinsillan eli Malinin sillan kautta Keskustielle ja Museolle.

Polun puiset pikkusillat ovat keväällä 2016 huonossa kunnossa, varo lahoja lautoja!