topbar

ITÄ-HÄMEEN OPISTON LANGATON VERKKO (WLAN)

HUOMIOITAVAA

Internetyhteyden nopeus vaihtelee kuormituksen mukaan mm. käyttäjämäärä, käyttäjän käyttämä kaistan osuus (esim. teräväpiirtovideoiden katsominen tai suurten tiedostojen lataaminen netistä) ja muiden tukiasemien aiheuttama kuormitus (etenkin päärakennuksessa). Myös matkapuhelinverkon kuormitus ja kuuluvuus (esim. kaatosade tms. säätila) vaikuttaa 4G-WLAN verkkojen nopeuksiin.

 

WLAN-VERKOT

Käytössä on useita avoimia ja salaamattomia WLAN-verkkoja ja tukiasemia. Verkot on toteutettu päärakennuksessa ja Veistolassa 4G/5G laajakaistaliittymän kautta jakamalla (paitsi IHOP_4G_5 joka on yksin omana verkkonaan päärakennuksen yläkerrassa) ja muualla muissa rakennuksissa 4G WLAN tukiasemareitittimillä (valkoinen pystyssä oleva "jäniksenkorva"-antenneilla varustettu boksi tai musta yhdellä antennilla varustettu boksi). 4G WLAN tukiasemien sijaintia voidaan vaihtaa tarpeen mukaan henkilökunnan toimesta tai henkilökunnan luvalla (esim. eri rakennukseen esim. eri tapahtumien ja majoitusmuutosten vuoksi) joten sijainnit voivat vaihdella.
Laitteen omista internet asetuksista tai langattomien yhteyksien asetuksista yleensä näkyy kuuluvissa olevat langattomat verkot. Internetistä löytyy ilmaisia apuohjelmia WLAN-verkkojen ja kuuluvimpien tukiasemien etsintään. Esim. Homedale

Alueen avoimet salaamattomat WLAN tukiasemat


Päärakennus:


Veistola:


Mäkitupa:


Puistola:


Yölintu:


Kaikula:

 

 

Bluetooth kannattaa kytkeä pois käytöstä (läppärit, kännykät yms.) jos sitä ei tarvita. Se käyttää osittain samaa radiotaajuusaluetta kuin langaton verkkokin ja siten hidastaa ja haittaa tietoliikennettä. Myös mikroaaltouunin tai muiden langattomien laitteiden (kuulokkeet, AV-lähettimet, hiiret, näppäimistöt, jotkin kauko-ohjattavat helikopterit, huonosti häiriösuojatut USB-tuulettimet yms. "härpäkkeet") käyttö saattaa heikentää yhteyksiä tilapäisesti.
Myös tietoturvasyistä bluetooth kannattaa pitää pois päältä jos sitä ei tarvitse.

Sähkökatkot ja etenkin lyhyet murto-osa sekuntien tai sekuntien mittaiset aiheuttavat laitteiden toimintahäiriöitä. Jos paikallinen WLAN-tukiasema jumiutuu, voi sen virran katkaista hetkeksi. Tukiaseman (valkoiset "jäniksenkorvalliset" boksit) käynnistyminen kestää hetken ja on käytettävissä kun laitteessa palaa sininen, sinivihreä tai vihreä kolmipistevalo. Punainen tarkoittaa että mobiililaajakaistayhteyttä ei ole käytössä (palaa hetken punaisena myös käynnistyksen yhteydessä).

Tukiasemien tai muiden verkkoliikennelaitteiden  asetuksia ja kytkentöjä (tietoliikennekaapelit) ei saa muutella tai poistaa. Pahimmillaan virheelliset asetukset tai kytkennät sotkevat ja häiritsevät kyseisen WLAN tukiaseman lisäksi myös muita WLAN-tukiasemia ja etenkin internetyhteyksiä ja niiden nopeuksia. Omien WLAN-tukiasemien, ohjelmallisten WLAN-tukiasemien, siltojen, toistimien yms. käyttäminen ilman lupaa on kiellettyä (tarvittaessa voimme opastaa asentamaan ja käyttämään oikein käyttäjän omien WLAN-laitteiden kanssa). Väärin asennettuina ne häiritsevät helposti olemassaolevia tukiasemia ja pahimmillaan mm. estävät pääsyä internettiin (käyttäjän laite näyttää että yhteys kytketty mutta "vajaa" tai esim. internet selain ei toimi tai nopeus on erittäin hidas ja pätkivä).

4G WLAN tukiasemia ei saa sammuttaa pysyvästi tai siirtää suinhuomeisiin ilmoittamatta henkilökunnalle. Jos tukiasema halutaan poistaa käytöstä jostain syystä tai tilapäisesti, tulee se toimittaa opiston toimistolle tai muulle toimiston henkilökunnan jäsenelle siksi aikaa. Yhteisissä tiloissa 4G WLAN tukiaseman paikkaa saa vaihdella parhaimman kuuluvuuden takaamiseksi yhteisymmärryksessä muiden käyttäjien kanssa.

Ilmoita opiston henkilökunnalle tai merkitse toimiston vihkoon, jos havaitset toimimattoman WLAN-tukiaseman tai internetyhteyden puuttuvan WLAN-tukiasemasta. Vihkoon merkittäessä on hyvä merkitä päivämäärä, paikka ja vian oire.

Osa häiriöistä voi olla satunnaisia ja tilapäisiä itsekseen ohimeneviä. Varmista myös esim. muilta kysymällä onko muillakin vastaavia ongelmia nettiyhteyksissä (joskus myös laitteissa tai ohjelmistoissa ilmenee satunnaisia häiriöitä joihin uudelleenkäynistys tai boottaus auttaa). Windows 10 oikea uudelleenkäynistys vaatii aina "Käynnistä uudelleen"-kohdan valitsemisen "sammuta" toiminnon ohesta jotta kone käynistyisi oikeasti kokonaan uudestaan.

Huomioi tietoturvasi kun käytät suojaamattomia yhteyksiä. Voit käyttää laillisia ilmaisia tietoturvaohjelmia (linkkejä opiston linkit sivulla). HTTPS:// -alkuiset www-sivut ovat salattuja ja siten suojassa sivullisten netin käyttäjien vakoilulta. Selaimiin on saatavissa tietoturvaa parantavia liitännäisiä ja laajennoksia.

Muodostaessasi ensimmäistä kertaa yhteyttä WLAN-verkkoon (Windows käyttöjärjestelmä), valitse yhdistämisen jälkeen ponnahtavasta internetyhteyden tyypin valinnasta "julkinen verkko" (jolloin Windows säätää palomuurinsa yms. oletussuojaukset sen mukaisesti).

Yleiset nettikoneet
Opistolla on yleisissä paikoissa ja yhteisissä tiloissa vanhoja tietokoneita mm. tiedonhakua, sähköpostin käyttöä ja opiskelua varten.

Koneissa on Windows XP tai Linux Lubuntu ja ohjelmistoina mm. Microsoft Office 2003 tai Libre Office tai OpenOffice, GIMP (kuvanmuokkaus), VLC mediaplayer (videokatselu), (Internet Explorer selainta ei suositella tietoturvapuutteiden vuoksi), Mozilla Firefox. Opiston päärakennuksen kirjastossa (yläkerta) on myös tulostin opiskelutehtävien tulostusta varten. Muissa koneissa on PDFcreator "virtuaalitulostin" jolla saa tulostettua PDF-tiedostoiksi mm. nettisivuilta ja muista ohjelmista. Sovelluksessa voi olla mahdollisuus tallentaa PDF-tiedostona. Koneiden edestä, takaa tai sivusta löytyy USB-liitännät mm. muistitikkuja varten.

Yleisökoneiden yleinen tunnus on oppilas ilman salasanaa tai tyhjä salasana.
Muista tietoturvasi ja älä tallenna salasanojasi yleisille koneille jos selain tai sovellus kysyy tallennetaanko salasana. Muista myös kirjautua ulos jos olet omilla tunnuksillasi kirjautunut selaimessa tai sovelluksessa kun lopetat koneen tai sovelluksen käytön. Selaimissa on myös yleensä mahdollisuus valita suojatumpi yksityisen selauksen tila.